Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΤΣΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Έφυγε σήμερα Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013, ο Θανάσης Τσούλης (του Τρικόκη) που γεννήθηκε πριν 80 χρόνια στο Αντρώνι. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Κυριακή στις 14.00 στη γενέτειρά του.
Στην σύζυγο του Γεωργία, στα παιδιά του Κώστα, Γιάννη, Μαρία και σε όλους τους συγγενείς του εκφράζουμε τα ολόθερμα συλλυπητήρια μας.
Ο αείμνηστος Θανάσης ήταν έξυπνος, ανήσυχος αλλά και φιλήσυχος άνθρωπος, μια από τις τελευταίες προσωπικότητες της γενιάς του στο Αντρώνι. Την δεκαετία του 60 (προκειμένου να βρει μια καλύτερη τύχη), μετανάστευσε  για μικρό διάστημα  στη Γερμανία και με την επιστροφή του ανέλαβε το καφενείο που διατηρούσε μέχρι τότε, ο Κοσμάς Παπαδόπουλος.  Το καφενείο άνοιγε από πολύ νωρίς το πρωί και ήταν το σημείο συνάντησης όπου συζητούσαμε ή καλαμπουρίζαμε πίνοντας  το καφεδάκι μας, προμηθευόμαστε τα τσιγάρα, και το ψωμί αφού ήταν το μοναδικό πρατήριο του χωριού. Επίσης ήταν το απάγκιο για τις γριούλες όπου καρτέραγαν  τον ταχυδρόμο, να τους φέρει την σύνταξη, τα φάρμακα ή να πληρώσουν το τηλέφωνο και το ηλεκτρικό.
Ο Θανάσης ήταν πάντα πρόθυμος να μας βοηθήσει σε ότι του ζητήσαμε. Μας έδωσε πληροφορίες για τον συγγενή του Γκόβα, http://www.antroni.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=134:-n--&catid=27&Itemid=204  που διέπρεψε στην Αμερική στις αρχές του περασμένου αιώνα και στοιχεία για την κατασκευή του σπιτιού που κληρονόμησε. http://www.antroni.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=741%3A2012-04-29-10-57-41&catid=43&Itemid=155
Ο θάνατος του έκλεισε και ίσως χάθηκε ένα μεγάλο «βιβλίο» διότι ο Θανάσης γνώριζε καλά την περιοχή μας και πολλούς άγνωστους για  εμάς αρχαιολογικούς χώρους. Σε μια περιοδεία (που ευτύχησε να κάνουμε) πριν 35 περίπου χρόνια, στο δρόμο κοντοστεκόταν και «σγάρλαγε» με το κατσαβίδι του, ανασήκωνε πέτρες και κεραμίδες και μας εξηγούσε με καμάρι την αξία τους.  Σε αυτή τη μεγάλη βόλτα φτάσαμε ως τα απόκρημνα βράχια στο Κούτι, εκεί που «έβρεχε» νομίσματα όπου βέβαια εμείς δεν συμφωνούσαμε με κάποιες από τις επιλογές του.  Θα θυμούνται οι συγχωριανοί μας ότι ύστερα από καταρρακτώδη βροχή, έπαιρνε τη στράτα για νέες ανακαλύψεις. Τελευταία, είχαμε προγραμματίσει με τον αείμνηστο Θανάση, μία ακόμη βόλτα ώστε να αποτυπώσουμε τα αρχαιολογικά μνημεία αλλά δυστυχώς η μοίρα είχε άλλα σχέδια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: