Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ημερίδα στο Δημαρχείο Αμαλιάδος με θέμα "Εναλλακτικές Καλλιέργειες με Αρωματικά Φυτά και Βότανα της περιοχής μας"


Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου - Φολόης o «Ωλονός», η Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας, ο Συνεταιρισμός Βιοκαλλιεργητών Αμαλιάδας και Περιχώρων, το Κέντρο Τοπικής Ανάπτυξης Ορεινής Ηλείας «Διώνη» και τα Φυτώρια «Μιχάλας», με θέμα "Εναλλακτικές Καλλιέργειες με Αρωματικά Φυτά και Βότανα της περιοχής μας", που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Δημαρχείο Αμαλιάδας.
Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς της συντονίστριας Κυριακής Τουτούνη και τoυ Δημάρχου Ήλιδας Ιωάννη Λυμπέρη, ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις των ομιλητών με πρώτους, τον Πρόεδρο και την Ταμία του «Ωλονού» Ηλία Τουτούνη και Ευγενία Δρακοπούλου, να καταθέτουν στον Δήμαρχο την αναπτυξιακή πρόταση του Συλλόγου σε σχέση με τα βότανα.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε η Μαντώ Λάζαρη, Επίκουρος Καθηγήτρια του τμήματος Φαρμακευτικής και Φαρμακογνωσίας του Α.Π.Θ., η οποία ανέλυσε τους τρόπους αξιοποίησης των βοτάνων στην φαρμακοβιομηχανία, καθώς και τις δυνατότητες και προοπτικές των εναλλακτικών καλλιεργειών.
Η Παναγιώτα Δημητροπούλου, Γεωπόνος- Σύμβουλος, Υπεύθυνη Εργαστηρίου ''ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ ΗΛΕΙΑΣ'', MSc Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Διαχείριση Αγροτικού Χώρου, MSc Αγροχημεία & Βιολογικές Καλλιέργειες, μας έκανε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση για τα αρωματικά φυτά και βότανα του τόπου μας, περιλαμβάνοντας και γενικές συμβουλές για την καλλιέργειά τους.
Ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος, στη συνέχεια, ως Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας και Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Αμαλιάδας και Περιχώρων, ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας των καλλιεργητών που ασχολούνται με τα βότανα και τα αρωματικά φυτά, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν τις ανάλογες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου στον Νομό μας.
Έπειτα, ο λόγος δόθηκε στις Βάσω Χαριτοπούλου, Γραμματέα του «Ωλονού» και Υπεύθυνη του Κέντρου Τοπικής Ανάπτυξης Ορεινής Ηλείας «Διώνη» και Ηλιάνα Μάρρα, Σύμβουλο Επιχειρήσεων στη «Διώνη», οι οποίες παρουσίασαν τα αναπτυξιακά προγράμματα στον κλάδο και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Γεωπόνος και ιδιοκτήτης των φυτωρίων «Μιχάλας» Παντελής Μιχάλας, ο οποίος παρουσίασε τις δυνατότητες και την ποικιλία που έχουν τα φυτώριά του για την τροφοδότηση των καλλιεργητών αρωματικών φυτών και βοτάνων.
Στο τέλος της ενημερωτικής συνάντησης πραγματοποιήθηκε ενδεικτική διανομή αρωματικών φυτών για την πρώτη γνωριμία και εξοικείωση του κοινού με το συγκεκριμένο είδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: