Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Μηνύσεις για παράνομη υλοτομία στο δρυοδάσος Φολόης

foloi 0046
Περισσότερες από 20 μηνύσεις για παράνομη υλοτομία στο δρυοδάσος της Φολόης υποβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα από το Δασαρχείο Πύργου, ενώ συγχρόνως κατασχέθηκαν περίπου 120 τον. καυσόξυλων από την παραπάνω περιοχή.
Την ύπαρξη αρκετών κρουσμάτων παράνομη υλοτομίας επιβεβαίωσε στα "kinigetikanea.gr" , o Δασολόγος του Δασαρχείου Πύργου κ. Παν. Λάττας ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε πως «τα δασικά συμπλέγματα προστατεύονται από τη δασική υπηρεσία, αλλά χωρίς τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό».
Εξάλλου ο κ. Λάττας αποκάλυψε πως σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες προκειμένου να δοθεί απ' ευθείας σε κατοίκους η διαχείριση των υλοτομημένων δέντρων , αποκλείοντας ωστόσο εκείνους που έχουν καταδικαστικές αποφάσεις για παράνομη υλοτομία στο δρυοδάσος...
«Η καυσοξύλευση αποτελεί κοινωνική πολιτική της πολιτείας για εξασφάλιση καυσόξυλων στους δασόβιους και παραδασόβιους πληθυσμούς που διαβιούν εντός ή σε όμορες κοινότητες του συμπλέγματος. Ταυτόχρονα η πολιτική αυτή προστατεύει έμμεσα το δάσος από τις λαθροϋλοτομίες. Σήμερα η ζήτηση για καυσόξυλο αποτελεί πολύ σημαντικό κίνδυνο για το σύμπλεγμα λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για καυσόξυλο , από την άνοδο της τιμής των υγρών καυσίμων και του κόστους ζωής» ανάφερε στα "kinigetikanea.gr" ο Δασολόγος του Δασαρχείου Πύργου.
Οι κίνδυνοι

Εξάλλου αναφορικά με τους εχθρούς και τους κινδύνους του συγκεκριμένου δάσους ο κ. Λάττας τους εστίασε στα εξής:
-Πυρκαγιές. Αποτελούν ένα σημαντικό κίνδυνο κυρίως για τις εκτάσεις που περικλείουν το αμιγώς δρυοδάσος και αποτελούνται από αναγέννηση χαλεπίου πεύκης και αείφυλλα πλατύφυλλα.
-Βοσκή. Ένα από τα σπουδαιότερα προβλήματα του δρυοδάσους Κάπελης-Φολόης-Πηνείας είναι η βοσκή , η οποία είναι έντονη και αποτελεί βασικό εμπόδιο, στην αναγέννηση και παραπέρα ανάπτυξη του δάσους. Μεγαλύτερες ζημιές υφίστανται οι δρυοσυστάδεςκαι λιγότερες οι πευκοσυστάδες και οι συστάδες των αείφυλλων πλατύφυλλων. Σε περιφραγμένες επιφάνειες όπου προστατεύονται από τη βοσκή , η αναγέννηση της δρυός είναι άριστη. Η βοσκή μαζί με τα διάσπαρτα αγροτμάχια μέσα στο δάσος και οι συνεχείς επεκτάσεις των αγροτεμαχίων είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αφαιρούν τη δυνατότητα μιας ενιαίας διαχείρισής του.
-Παράνομες εκχερσώσεις: Παρατηρούνται σε περιοχές που το σύμπλεγμα συνορεύει με υπάρχοντα αγροτεμάχια. Από την Δασική Υπηρεσία έχουν εκδοθεί και ισχύουν μέχρι σήμερα 602 πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής.

Πηγή: www.antroni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: