Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Με τις ευχές σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου προς τον Κώστα Σοφιανό για την  ομόφωνη εκλογή  του ,από τα μέλη της παράταξης  «Ολυμπία Γη»,  στην θέση του  επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης άρχισε το Σάββατο το βράδυ το Δ.Σ. Αρχαίας Ολυμπίας.

 «Θέλω να   ευχαριστήσω τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής  μου που ομόφωνα με εξέλεξαν . Θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος της τιμής που  έκαναν  στο πρόσωπό μου. Δεσμεύομαι  απέναντί τους ότι  όλοι μαζί θα ανταπεξέλθουμε στο ρόλο μας»,  ήταν μεταξύ άλλων τα «πρώτα λόγια»  του κ Σοφιανού ως επικεφαλής στην θέση του παραιτηθέντος Χρ. Δρακόπουλου.

Στην συνέχεια της συνεδρίασης το σώμα  απασχολήθηκε επί μακρών  με το θέμα του διαβαθμιδικού συνδέσμου ακούγοντας τις εισηγήσεις του δημάρχου Θύμιου Κοτζιά και του Σπύρου Τσιρώνη.

 Κατά την διάρκεια των τοποθετήσεων που ακολούθησε  ,  υπήρξε ομόθυμη   πολιτική στήριξη  στον πρόεδρο της ΔΕΥΑ ΑΟ  Σπύρο Τσιρώνη για την θέση που κράτησε στην πρόσφατη  συνεδρίαση του διαβαθμιδικού συνδέσμου του Ερυμάνθου όπου μειοψήφησε κατά την ψηφοφορία  της τιμολογιακής πολιτικής του συνδέσμου.

 Αναφερθείς στην στάση που τήρησε στην συνεδρίαση ο κ Τσιρώνης τόνισε ότι

« δεν μπορούσα να ψηφίσω κάτι αόριστο . Ζήτησα  τιμή παγίου  κάτι που δεν μου δόθηκε . Δεν ψήφισα την απόφαση. Θεωρώ  ότι αρμόδιος να καθορίσει την τιμή που πουλάει στις δύο ΔΕΥΑ είναι ο σύνδεσμος.  Εμείς λέμε ότι το θέλουμε το νερό και θα πληρώσουμε την τιμή που μας αναλογεί.»

 Τοποθετηθείς επί του θέματος ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς τόνισε  « επειδή το έργο θα λείψει από μας , με κατηγορηματικό τρόπο δηλώνουμε ότι το έργο και το θέλουμε και το στηρίζουμε και θα πληρώσουμε σε ότι μας αναλογεί». Συνεχίζοντας ο δήμαρχος και αναφερόμενος στον κίνδυνο απένταξης του έργου είπε  «  Για να πάρεις όμως μια απόφαση πρέπει να έχει κάποια στοιχεία ώστε να δοθούν στην   Δ.Ε.Υ.Α  και  μετά   το θέμα  να έρθει στο ΔΣ που θα καθορίσει την τιμολογιακή πολιτική.»

Καταλήγοντας   επί του θέματος ομοφώνως το ΔΣ     «εξέφρασε την πλήρη  και κατηγορηματική  στήριξη του   έργου»   τονίζοντας δε ότι « ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας αναλαμβάνει όλες του τις υποχρεώσεις σε ότι του αναλογεί» και ότι « θα αποφασίσει το ΔΣ την τιμολογιακή πολιτική όταν ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμός του προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία».  

 Προημερησία  διάταξη

Ο αρμόδιος για θέματα Παιδείας αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος έφερε στο σώμα το θέμα των μεταβολών των σχολικών μονάδων  .

 Αναφερθείς στην γενική εικόνα της παιδείας ο κ Γεωργακόπουλος τόνισε ότι

 « οι επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί . Από πλευράς κτιριακού είμαστε σε καλή κατάσταση . Το πρόβλημα είναι κυρίως στα λειτουργικά έξοδα .»

 Παρεμβαίνοντας ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι « το κράτος παίζει με  τα παιδιά . Προχωρά σε   συρρικνώσεις των σχολείων και σε  μειώσεις των επιχορηγήσεων για λειτουργικές ανάγκες επειδή δεν θέλει  πολίτες μορφωμένους .» Στην συνέχεια ο κ Αναστασόπουλος ρώτησε για την κατάσταση της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων για να του απαντήσει ο αντιδήμαρχος ότι « μετά  το 2010 έχουμε κάνει αντίστοιχη έρευνα και δεν υπάρχει αρνητική απάντηση για κανένα κτίριο »

 Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών της Λαμπείας έθεσε η Μαρία Πατσή τονίζοντας ότι «λεωφορείο  18 θέσεων μεταφέρει 30 τσουβαλιασμένους μαθητές». Απαντώντας ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι  «θα υπάρξει άμεση παρέμβαση στο ΚΤΕΛ για την δρομολόγηση λεωφορείου επαρκών θέσεων».

 Τέλος το σώμα αποδεχόμενο την πρόταση του κ Γεωργακόπουλου  αποφάσισε ομόφωνα   «να εισηγηθεί προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες  την «Ίδρυση αυτόνομου  Λυκείου Λαμπείας» όπου θα ενταχθούν και οι μαθητές από την Δ.Ε. Λασιώνος . Το ΔΣ  αποφάσισε ακόμα  την  «Ίδρυση σχολείου ειδικής Αγωγής» και την επαναλειτουργία του 2/θέσιου δημοτικού σχολείου Πέρσαινας .

 Εμβόλιμα θέματα και ερωτήσεις

 Το ενδεχόμενο αλλαγών στον Καλλικράτη έθεσε ο επικεφαλής της ελάσσονος Π. Παντελάκος  αναφερόμενος σε έγγραφο    της ΚΕΔΕ  προς τους δήμους . Απαντώντας ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς τόνισε ότι « το θέμα είναι σοβαρό και θα τεθεί σε διάλογο με όλους τους φορείς και τους πολίτες».

Κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του ΔΣ ο  δήμαρχος αναφέρθηκε στην έναρξη του έργου της σύνδεσης των υπαρχουσών δεξαμενών  των χωριών με τον αγωγό του Ερυμάνθου. Ερωτηθείς από τον επικεφαλής της β΄ ελάσσονος Σ. Αναστασόπουλο για την σύνδεση και των χωριών Σμίλα ,Ηράκλεια, Ξηρόκαμπο , ο δήμαρχος απάντησε ότι « έχουμε την δυνατότητα με την τεχνική μας υπηρεσία  να κάνουμε τις μελέτες ώστε να είμαστε έτοιμοι για την ένταξη του έργου σε αντίστοιχο πρόγραμμα».

 Τέλος η Φωτινή Δούλα έθεσε το θέμα των εσόδων από το πανηγύρι του Στρεφίου ενώ ο Παναγιώτης Φλέσσας αφού απέδωσε συγχαρητήρια για την προσπάθεια ίδρυσης αυτόνομου Λυκείου στην Λαμπεία  αναφέρθηκε στην «διαρροή» μαθητών πχ από το Στρέφι στον Πύργο .  
 

  Ημερησία διάταξη

 Κατόπιν εισηγήσεως του αντιδημάρχου Πέτρου Γιαννακόπουλου το ΔΣ    «καθόρισε την Εθνική Τράπεζα   για έντοκη κατάθεση  με 4,75 «σταθερό» των  εσόδων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας».  Ακόμα με εισήγηση του ιδίου το σώμα ομόφωνα αποφάσισε τις   εγκρίσεις : του  εσωτερικού κανονισμού , του  σχεδίου Κάρτας Εθελοντή των μελών και της   ένταξης της  Εθελοντικής ομάδας Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με το επιχειρησιακό χαρακτηριστικό ΔΙΑΣ στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΔΙΑΣ). Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι « είχαμε ομόφωνα αποφασίσει για την σύστασή της ομάδας σε προηγούμενο ΔΣ .  Έγινε  η αξιολόγηση από όπου προέκυψαν 52 μέλη απ΄τα οποία τα 32 είναι μάχιμα . Έχουν γίνει και οι ανάλογες προμήθειες εξοπλισμού τους». 

Πηγή: www.antroni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: