Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ 3.03.2012


Η ληστεία του Μουσείου των Ολυμπιακών Αγώνων κυριάρχησε κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας  το Σάββατο το απόγευμα . Την συνεδρίαση απασχόλησε επί μακρόν και η προετοιμασία για την τελετή της αφής της Ολυμπιακής φλόγας που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Μαίου  αλλά και η πρόταση του πρώην δημάρχου Σπύρου Φωτεινού για την απονομή τιμών στους δύο Ιταλούς δημάρχους που ανακοίνωσαν την παραχώρηση της δημαρχιακής τους  αποζημίωσης στο ελληνικό δημόσιο .
Ως προς το πρώτο θέμα ιδιαίτερο υπήρξε το ενδιαφέρον καθόσον η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις τόσο για την φύλαξη των Μουσείων και των αρχαιοτήτων όσο και για την ανάδειξη της Ολυμπίας σύμφωνα με τις πανανθρώπινες αξίες που εκφράζει παγκοσμίως . Εμβόλιμα στην συνεδρίαση τέθηκαν από τον πρώην πρόεδρο της ομάδας του Ολυμπιονίκη Θουκυδίδη Κοσμόπουλου και το διοικητικό στέλεχος της ομάδας Χάρη Σπηλίοπουλο   το θέμα της επιχορήγησης  του συλλόγου λόγω της ανόδου του στην Εθνική Κατηγορία Καλαθοσφαίρισης. Ακόμα  ο κ Κοσμόπουλος, με αφορμή την διανομή του βιβλίου του Παναγιώτη Κονδύλη «οι αιτίες της παρακμής της σύγχρονης Ελλάδας» από τον πρόεδρο του ΔΣ Θεόδωρο Παπαηλιού  προς τα μέλη του σώματος,  αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του εκ Δρούβα  ορμόμενου φιλοσόφου αλλά και στην επιβεβλημένη  απόδοση τιμών από τον δήμο προς  τους δύο Ιταλούς δημάρχους.
   Ενημερώνοντας το σώμα ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές (ο δήμαρχος δεν παρέστη λόγω ασθένειας) αναφέρθηκε «στις συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα του δημάρχου Θύμιου Κοτζιά  με τον πρόεδρο της ΕΟΕ  Σπύρο Καπράλο (τέθηκαν υπ΄ όψιν του τα θέματα της επαναλειτουργίας του Μουσείου των σύγχρονών Ολυμπιακών Αγώνων με την συνδρομή και του δήμου και η αναβάθμιση της τελετής της αφής),  με στελέχη του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ( για το έργο της αποχέτευσης Πλατάνου μέσω του ΕΣΠΑ), αλλά  και με τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Απόστολο Κατσιφάρα στην Πάτρα» .
 Αναφερόμενος ο κ Δεββές σε διάφορα δημοσιεύματα περί «τσιπουρογιορτών» και «υψηλόμισθων ειδικών συμβούλων», αφού διευκρίνισε ότι ο δήμαρχος θα απαντήσει συνολικά στην επόμενη συνεδρίαση, τόνισε ότι «πρόκειται για  μια άδικη επίθεση στον δήμαρχο. Σ΄ έναν  άνθρωπο που τιμά τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και σέβεται το δημόσιο χρήμα».
  Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Δρακόπουλος αφού πρώτα εξέφρασε την σύμφωνη γνώμη στο «να τιμηθούν οι Ιταλοί δήμαρχοι πρότεινε να κληθούν από τον δήμο στην τελετή της Αφής και να δούμε και το ενδεχόμενο της αδελφοποίησης των πόλεων με την Ολυμπία». Ακολούθως ο κ Δρακόπουλος αναφερόμενος στην ληστεία του Μουσείου πρότεινε την δημιουργία αυτοτελούς φορέα φύλαξης, την αξιοποίηση της δημοτικής αστυνομίας  και την συνεργασία των υπόλοιπων φορέων. Τέλος κάλεσε άπαντες να βοηθήσουν στο να επιστρέψουν τα κλοπιμαία στο χώρο που ανήκουν.

Η κ Αυγερινοπούλου τόνισε ότι «πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο το ότι η Ολυμπία τελεί υπό την αιγίδα της Ουνέσκο». Η βουλευτής επικρατείας παρουσιάζοντας μια δέσμη προτάσεων μεταξύ άλλων πρότεινε «την δημιουργία ενός πλάνου φύλαξης και ενός πακέτου μέτρων προστασίας ακόμα και από φυσικές καταστροφές ώστε να προασπιστεί η πολιτιστική κληρονομιά». Ακόμα η κ Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ώστε  «η Ολυμπία να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και να θεσπιστεί μέρος  χρηματοδότησης  του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας από τα εισιτήρια των  μουσείων και του αρχαιολογικού χώρου».
 Εκ μέρους της ελάσσονος αντιπολίτευσης  ο επικεφαλής Πανάγος Παντελάκος παρουσίασε  «προτάσεις κοινωνικής πολιτικής του δήμου με την δημιουργία γραφείου εθελοντισμού, παρατηρητηρίου για ανέργους, την εφαρμογή προληπτικής ιατρικής, δράσεις φιλικές για το περιβάλλον, παροχή φαγητού σε οικονομικά αδύναμους, επαναπροσδιορισμό των δαπανών του δήμου κτλ». Στην συνέχεια ο κ Παντελάκος έθεσε τα προβλήματα  της  γέφυρας  του Ερυμάνθου στο ύψος της Νεμούτας (Σεϊντάγα), του υδραύλακα  της Αγίας Τριάδας, του εξηλεκτρισμού των ποιμνιοστασίων κτλ .
 Ο έτερος επικεφαλής της ελάσσονος Σωτήρης Αναστασόπουλος αφού πρώτα εξαπέλυσε επίθεση κατά της πολιτείας και του υπουργού Πολιτισμού  για την φύλαξη των αρχαιοτήτων στην συνέχεια πρότεινε «το διαχωρισμό της φύλαξης των μουσείων και του αρχαιολογικού χώρου». Ακόμα ο κ Σωτηρόπουλος τόνισε ότι «με βάση τις προτάσεις της κ Αυγερινοπούλου το βάρος «πέφτει» στους χορηγούς εν αντιθέσει με το κράτος το οποίο εισπράττει και πρέπει να συνεισφέρει».
 Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Φλέσσας πρότεινε μεταξύ άλλων την έκδοση από το σώμα δύο ψηφισμάτων. Το ένα που θα καταδικάζει  την ληστεία του Μουσείου και το άλλο που θα καυτηριάζει  την μη παραχώρηση από την  ΕΤΑ  στο δήμο του κτιρίου του Ξένιου Διός .
Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε «στις μη υλοποιήσιμες υποσχέσεις πρωθυπουργών προς την Ολυμπία».  Ενώ απαντώντας σε ερώτηση της δημοτικής συμβούλου Μαρίας Πατσή σχετικά με την ανακύκλωση τόνισε ότι «έχει δρομολογηθεί το πρόγραμμα αυτού του είδους διαχείρισης απορριμμάτων  και στην περιοχή της Λαμπείας».
 Ο πρώην αντιδήμαρχος Λασιώνος Παναγιώτης Δάρμας έθεσε υπ΄όψιν του σώματος προβλήματα που απασχολούν την περιοχή ενώ ο φωτογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου με επιστολή του προς το προεδρείο ζήτησε να αξιοποιηθεί  στο έπακρο η δυνατότητα των ολυμπιακών αγώνων μέσω της προβολής της Ολυμπίας .

Συγχωνεύσεις σχολείων

Επί μακρών το σώμα ασχολήθηκε με την εισήγηση του αρμοδίου σε θέματα παιδείας αντιδήμαρχου Γιώργου Γεωργακόπουλου σχετικά με την γνωμοδότηση του Δ.Σ  για την μεταβολή των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2012 – 2013. Εισηγούμενος το θέμα ο κ Γεωργακόπουλος τόνισε  
« Το σχολείο είναι αρωγός γνώσεων. Είναι πυλώνας δραστηριοτήτων για την οικονομική και πνευματική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Όπου υπάρχουν λόγοι αντικειμενικοί και παιδαγωγικοί σαφώς και επιβάλουν τις οποίες αλλαγές. Έτσι για μεν την υποβάθμιση του 3θέσιου Δ.Σ. Νεμούτας σε 2θέσιο προτείνουμε ναι καθότι ο λόγος  μείωσης των μαθητών σε 18 το επιβάλλει. Στην κατάργηση του 1θέσιου Νηπιαγωγείου Πέρσαινας επίσης συμφωνούμε καθότι τα τελευταία χρόνια έχει ανασταλεί η λειτουργία του λόγω έλλειψης νηπίων».
 Την κάθετη αντίθεσή του εξέφρασε ο αντιδήμαρχος με την συγχώνευση του 3θέσιου Δημοτικού Σχολείου Πέρσαινας με το 4θέσιο Δ.Σ. Κούμανι και ο λόγος είναι ότι με τον ίδιο αριθμό εγγραφέντων δηλαδή 25 που καλούνται να μεταφερθούν σε 15 χιλιόμετρα απόσταση υπάρχουν κι άλλα σχολεία. Ετσι δεν μπορεί να γίνει τέτοιου είδους μεταχείριση για το δημοτικό σχολείο της Ν.Πέρσαινας».   

Δεν υπάρχουν σχόλια: