Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Αρχείο Ν. Παπανικολάου από τα Τσίπιανα

Πριν αρκετούς μήνες είχα αναφέρει σε σχόλιο μου ότι έχω στην κατοχή μου μέρος του αρχείου του αείμνηστου πατριώτη μας, Νίκου Παπανικολάου.
Σας τo παραθέτω εδώ:
Από τα πρώτα χρόνια που ανέβηκε στο διαδίκτυο αυτή η σελίδα φροντίσαμε να τιμήσουμε τον αείμνηστο πατριώτη μας Νίκο Παπανικολάου, αυτοδίδακτο ιστοριοδίφη ή ιστορικό αρχειακό ερευνητή, όπως ο ίδιος ήθελε να αποκαλείται, με ένα απόσπασμα που αναφέρεται στα Τσίπιανα από τα αρχεία του, που περιήλθαν στα χέρια μας. Τα ιστορικά αρχεία περιλαμβάνουν ιστορικά έγραφα από την εθνική βιβλιοθήκη, τα Γ.Α.Κ. (Γενικά Αρχεία του Κράτους), φωτογραφίες και έγγραφα ευρημάτων που παραδόθηκαν στη Ζ’ ΕΚΠΑ Ολυμπίας, ευρήματα από την περιοχή των Τσιπιάνων, που όπως αναφέρει ο ίδιος πιθανότατα να εμφανίσθηκαν κατά την πρώτη περίοδο του κενοζωϊκού αιώνα[1], φωτογραφίες αρχαιολογικών χώρων, ιστορικά ντοκουμέντα και διάφορα άλλα χειρόγραφα.Στα αρχεία του, που εκτενώς μελέτησα, δεν βρήκα καμία αναφορά στο Γιώργη Γιαννιά και στη Μάχη της Τσάχλης, Πολίτσας και Κατσαρού.  Ίσως κατ’ ιδίαν όπως μου έχει αφηγηθεί ο πρώην δήμαρχος Λασιώνος κ.Κλεάνθης Παπαδόπουλος, να είχε την άποψη ότι η φονική μάχη έγινε στην Τσάχλη και όχι στου Κατσαρού. Ενδιαφέρθηκα αμέσως μετά το θάνατό του για το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του. Ήμουν σε συνεννόηση με φίλο Τσιπιαναίο καθηγητή, με τον τότε δήμαρχο Λασιώνος κ.Βασίλη Παπαντώνη αλλά και με την τότε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ.Γεωργία Παπαναγιώτου, ώστε να βρει στέγη στην περιοχή μας.
Η απάντηση δεν άργησε να έλθει τότε από τον κ. Σωτηρόπουλου, με τίτλο:
ΕΠΙ του ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ: Τα ανιστόρητα ολισθήματα των «ιστορικολογούντων».
«…Μόλις διάβασα σε σχετική ιστοσελίδα ιστορικολογούντος που προσπαθεί να διαψεύσει τα ιστορικά κείμενα, ακόμη φτάνει και  σε θλιβερές  ακρότητες, π.χ. να αμαυρώνει την μνήμη του «Ακρώρειου» Νίκου Παπανικολάου (μάλιστα λέει ότι έχει στα χέρια του το Αρχείο του!!! –που άραγε το βρήκε; Θα δούμε), να υποτιμά τον δικό μας ιστορικό Νίκο Αναστόπουλο και το ακόμη χειρότερο να λέει ότι ο Γεώργιος Σισίνης «μοίραζε με το τσουβάλι πλαστά πιστοποιητικά». Αιδώς Αργείοι!... Το λόγο τώρα έχουν οι ίδιοι οι Ιστορικοί αλλά και οι θερμόαιμοι Τσιπιανιώτες και Γαστουναίοι. Ίδωμεν».
Περίμενα, μάταια, αρκετούς μήνες να με διαψεύσουν οι καταξιωμένοι αξιότιμοι κκ ιστορικοί. Μάλιστα, σε παλαιότερη ανάρτησή του ο κ. Σωτηρόπουλος, τους κατονομάζει, ενώ στη συνέχεια, για δικούς του λόγους, απέσυρε τα ονόματα. Επειδή εκτιμώ το έργο των Ηλείων ιστορικών, δεν επιθυμώ, σε αυτή τη φάση, να παραθέσω τα ονόματά τους.
Είχα υποχρέωση, απέναντι στους «θερμόαιμους Τσιπιανιώτες και Γαστουναίους», να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να αποποιηθώ τη ρετσινιά του «ψεύτη» που μου προσάπτεται, διότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».
Το αρχείο Παπανικολάου, το οποίο έχω στα χέρια μου, είναι στη διάθεση κάθε πατριώτη Τσιπιαναίου, που επιθυμεί να ασχοληθεί με την ιστορία του χωριού του.
Ο αείμνηστος Νίκος Παπανικολάου δεν έχει καμία ευθύνη για τα έγραφα που ανέσυρε από τα αρχεία του κράτους. Την ευθύνη την έχουν οι πιο ειδικοί (εκδότες, συγγραφείς, ιστορικοί) που δεν γνώριζαν ή δεν τόλμησαν να πουν την αλήθεια και άφησαν τον Σισίνη να τιμάται και να περιπλανάται σαν ήρωας, δύο αιώνες τώρα.
Κάποιοι από τους συμπατριώτες μου δεν μπορούν ή δε τους συμφέρει να κατανοήσουν ότι ασχολούμαι μόνο με την καταγραφή ιστορικών πληροφοριών. Δεν είμαι  ιστορικός ούτε επιθυμώ να υποκαταστήσω τους ειδικούς. Το υλικό, που αντλώ από τα αρχεία ή από πρωτογενείς πηγές, το παραθέτω εδώ για περαιτέρω διερεύνηση από τους επιστήμονες. Έχω όμως άποψη και καλόπιστα θα συνεχίσω να την εκθέτω για μια εποικοδομητική συζήτηση.
Επιμένω όντας πεπεισμένος για το σκοτεινό ρόλο που έπαιξε ο Γεώργιος Σισίνης, κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821. Θα συνεχίσω, μέσα από ιστορικά στοιχεία, να καταδεικνύω ότι, μετά την επανάσταση, ο Σισίνης μοίραζε τα πιστοποιητικά πολέμου «με το τσουβάλι».
Σας παραθέτω τις παρακάτω συνδέσεις:

[1] Ο καινοζωικός είναι ο νεότερος αιώνας της γεωλογικής ιστορίας της γης. Ο καινοζωικός ακολουθεί το μεσοζωικό αιώνα. Η διάρκειά του υπολογίζεται σε 70 εκατ. χρόνια και χωρίζεται σε τρεις περιόδους, που η καθεμιά έχει και τελείως διαφορετική διάρκεια. Πηγή: LivePedia





Χειρόγραφο του Ν. Παπανικολάου








Δεν υπάρχουν σχόλια: