Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Απονομή διακρίσεων για την προβολή του Φαραγγιού στο Αντρώνι

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Σάββατο στις 13 Αυγούστου 2011, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντρωνίου, πραγματοποιήθηκε το πανελλήνιο πέρασμα στο φαράγγι του Αντρωνίου. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή με κόσμο όλων των ηλικιών. Μαζί στην πεζοπορία ήταν και οι Φολοήτες συμπατριώτες, Γιώργος Μαρκόπουλος και Νικόλαος Σκέντζης.
Οι περσινές καταστροφικές πλημύρες έγιναν η αιτία να αλλάξει η εικόνα του φαραγγιού σε πολλά σημεία. Η μεγάλη διαφορά φάνηκε στο Αντρωναίικο ποτάμι, όπου οι πλημύρες κατάργησαν τους παλιούς καταρράκτες και δημιούργησαν άλλους, μεγαλύτερους. Ξήλωσαν, επίσης, το παλιό σιδερένιο γεφύρι στο μύλο του Γκάτση που οδηγούσε στη Γιάρμενα και μετακίνησαν το τσιμεντένιο γιοφύρι που οδηγούσε από το Αντρώνι στις Χαραγές.

Κατεβαίνοντας τον Σελλήεντα, οι περιπατητές βρέθηκαν μπροστά σε ένα τραυματισμένο αγριογούρουνο. Φαίνεται ότι είχε γλιστρήσει από το γκρεμό που βρίσκεται κοντά στο Μισοβούνι. Το περιμάζεψαν οι πεζοπόροι από το Αντρώνι, προκειμένου να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Το ζώο όμως είχε σοβαρά τραύματα στα σπλάχνα και ύστερα από τρεις μέρες κατέληξε.
Προσκεκλημένοι στην πεζοπορία, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αντρωνίου, ήταν και οι αδελφοί Βασίλης και Βαγγέλης Ζήρος, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Αντρώνι. Στα "δύσκολα χρόνια" τα δύο αδέλφια με την οικογένειά τους, είχαν μεταναστεύσει στην Αμαλιάδα, όπως άλλωστε ο μεγάλος όγκος των συμπατριωτών μας, για μια καλύτερη ζωή. Η νοσταλγία για τον τόπο που έζησαν και ανδρώθηκαν, τους έφερνε πολλές φορές πίσω, στα παλιά τους λημέρια. Επισκέπτονταν ταχτικά το χωριό, συντροφιά πάντα με φίλους που αγαπούσαν τη φύση και περπατούσαν στο φαράγγι γύρω από το Αντρώνι. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιήθηκαν στον Πεζοπορικό Σύλλογο Αμαλιάδος. Εκεί έπεισαν τους πεζοπόρους να επισκεφτούν το φαράγγι του χωριού και να θαυμάσουν το δημιούργημα της φύσης. Έκτοτε, το εκπληκτικής ομορφιάς φαράγγι διαφημίστηκε και σήμερα έφτασε να το επισκέπτονται ετησίως, δύο με τρεις χιλιάδες άτομα.
Για την Πολυτίμη προσφορά τους στον τόπο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου του χωριού, αποφάσισε να τιμήσει τους κυρίους Βασίλη και Βαγγέλη Ζήρο και να τους απονείμει τιμητικές πλακέτες.
Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Λύσανδρος Παναγόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους συμπατριώτες Ζηραίους για την πολύτιμη προσφορά τους στη ανάδειξη του φαραγγιού, τους απένειμε τιμητικές διακρίσεις. Για τον ίδιο λόγο ο κ. Παναγόπουλος απένειμε και διάκριση στον κ. Κώστα Παπαντωνόπουλο, όπου τόνισε: «Πριν από 6 περίπου χρόνια γεννήθηκε η ιδέα στο χωριό μας να αποκτήσει ιστοσελίδα, μέσω της οποίας θα ήταν δυνατόν να προβληθεί το χωριό μας και ο τόπος μας γενικότερα αλλά και να διασωθεί η λαογραφία και ιστορία του Αντρωνίου. Αυτή η ιδέα βρήκε εκφραστή στο πρόσωπο του κ. Παπαντωνόπουλου, ο οποίος δημιούργησε την σελίδα με διεύθυνση www.antroni.gr Παράλληλα και μέσω τις ιστοσελίδας του, προέβαλε τον τόπο μας και το φαράγγι γενικότερα».
Η απονομές έγινα στην πλατεία του χωριού, σε μια λιτή εκδήλωση ύστερα από το πέρασμα στο φαράγγι.
Πολιτιστικός Σύλλογος Αντρωνίου








Τα βίντεο από το πανελλήνιο πέρασμα στο φαράγγι του Αντρωνίου που μας τα παραχώρησε ευγενικά ο κ. Νικόλαος Ζήρος θα τα δείτε εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: