Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Δεν σεβάστηκαν την παραδοσιακή γιορτή στον Αγ. Παντελεήμονα της Δίβρης


 «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
              27063 Λαμπεία
             Τηλ 6972295293                                        Δίβρη 30-7-2010

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Γιατί ο Δήμος Λαμπείας δεν σεβάστηκε την παραδοσιακή γιορτή 
στον Αγ. Παντελεήμονα στο «Πόντο»; 
Την είπαν «αντάμωμα…»: Ποιο αντάμωμα; Μια καθαρά διβριώτικη γιορτή (και των γύρω χωριών) είχε φέτος διοργανωτές και κουμανταδόρους «αντζέντηδες» ξενοχωρίτες από το Πάος (Σκούπι) που πήραν 8.000 Ευρώ και έφυγαν… Λεφτά του φορολογούμενου δημότη Λαμπείας σε ξένα χέρια και όχι σε ντόπιους!... Ο Δήμος ήταν ένας απλός και θλιβερός θεατής. 
Την είπαν «…στα έλατα»: Ποια έλατα; Για κοιτάξτε δίπλα τη φωτογραφία της αφίσας τους. Ένα άγνωστο ελατοδάσος, μια άγνωστη βρύση!!!.... Λες και χάθηκε μια φωτογραφία από το μαγευτικό ελατοδάσος του «Πόντου», λες και χάθηκαν φωτογραφίες από τις χιλιοτραγουδισμένες δικές μας διβριώτικες βρύσες του «Πόντου», της «Αβορίτσας», του «Μοριού», του «Κόκκινου», της «Πλάκας», της «Ράχης»…. Να που πήγαν τα λεφτά του δημότη. 
Την είπαν «παραδοσιακή γιορτή»: Ποια παραδοσιακή; Μια από αιώνες καθαρά παραδοσιακή γιορτή που αναβίωσε με σεβασμό το 1979 και εθελοντική προσφορά η «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΉ ΕΝΩΣΗ» (που είναι και η επίσημη γιορτή από το Καταστατικό της), κατάντησε ένα θλιβερό «γυφτοπανήγυρο» με:  α) συνονθύλευμα με μικροπωλητές ημεδαπούς και αλλοδαπούς β) βραστή γίδα άγνωστης προέλευσης γ) «ζωντανή μουσική» της κακιάς ώρας κλπ, κλπ. 
Που πήγε η παλιά πρόθυμη εθελοντική εργασία των διβριωτών στη γιορτή; Που πήγε το γνήσιο δημοτικό τραγούδι που αντιλαλούσε;   Κάποτε (παλιότερα) αντιλαλούσαν οι πίπιζες των «Φωλιάδων» από το Λειβάρτζι και την δεκαετία του 1980 (όταν έκανε η γιορτή η ΠΕΕΔ) ο απαράμιλλος τραγουδιστής Χρίστος Πανούτσος  μαζί με το γλυκόλαλο κλαρίνο του Ζαφειρόπουλου και άλλων μουσικών και ο κόσμος χόρευε με κέφι μέχρι τις πέντε το απόγευμα… Φέτος πληρώσαμε (με τον παρά μας!!!...) την κοροϊδία των ξενοχωριτών και των μουσικάντηδων, και στις μία το μεσιμέρι τέλειωσε το  θλιβερό «πανηγύρι»… Όσο για τους επίσημους (που ήρθαν μόνο για ψηφοθηρική προεκλογική εμφάνιση), ισχύει το γνωστό «όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη»!... 
Εμείς λέμε: Του χρόνου δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το ίδιο. 

Ο Πρόεδρος
ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: